Wednesday, 22 February 2012

Lihatlah kekuasaanNya pada dirimu..~


"Dengan kekuasaanNya, hikmah itu dilihat indah."


Bismillahirrahmanirrahim..

Yo there,
Kita tahu setiap manusia mempunyai 5 jari...
Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari manusia.
Cuba perhatikan perlahan-perlahan jari anda. Luruskan jari itu ke hadapan dalam keadaan terbuka.
Renung dalam-dalam.


Kewajipan solat 5 waktu jangan diabaikan..
Kemudian lekapkan jari di atas meja, perhatikan.
Bermula daripada:

1. Jari kelingking yang kecil dan kerdil.

-Seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil.

Bak kata pepatah 'melentur buluh biarlah daripada rebungnya'
Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

 2. Jari ke-2 iaitu jari manis.

Manisnya seperti jari comel dan mulus. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira. Pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Pada usia ini sentiasa di belenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran.

Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda?? 

3. Jari ke-3 iaitu jari paling tinggi, jari hantu.

Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Pada peringkat umur 30-an ini seseorang itu telah mempunyai status dan identity dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana pada kala ini banyak 'hantu-hantu pengacau' yang datang menggoda.

Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati, dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Justeru itu, amal ibadat mesti dilipat gandakan.

 4. Jari telunjuk.

Jari inilah yang mengungkap satu dan Allah Esa ketika menunaikan solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya jari ini sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan. Manusia yang berada pada tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat. 

5. Akhir sekali, renung ibu jari.

Ibu jari ini besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa, 'cap jempol' atau cap jari. Kalau dia ada, semua urusan berjalan lancar.

Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata 'good' atau 'yes' sambil menggenggam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia kejayaan anda. SubhanAllah!..begitu sempurnanya ciptaan Allah. Cuba lihat sekali lagi jari anda yang kelima-limanya itu. Renung dan fikir dalam-dalam!

Dimanakah anda sekarang? 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...